Binnen het Bol-ecosysteem zien we dat merkverdediging steeds vaker een dagelijkse bezigheid is geworden. Steeds meer merken en verkooppartners vragen zich af hoe ze hun aanbod schoon en veilig houden. Daarbij lijkt de NTD-procedure (Notice & Take Down) een krachtig instrument. In theorie althans.

In de praktijk blijkt het tegenovergestelde.

De feiten: cijfers liegen niet

Bij PlatformProfessionals monitoren wij honderden merken en duizenden producten. In de afgelopen maanden hebben we een alarmerende trend waargenomen: in 100% van de door onze leden ingediende NTD-verzoeken, ontvangt maar liefst 92% binnen 48 uur een eigen case vanuit Bol. Het gaat daarbij vaak om zaken als “onjuiste content”, “prijzen die niet conform zijn”, of simpelweg meldingen van andere partijen die hun eigen belangen verdedigen.

Hoewel het gebruik van de NTD-procedure legitiem en noodzakelijk kan zijn, moet iedere verkooppartner zich afvragen: ben ik voorbereid op de controle die volgt?

 

Wat zegt Bol zelf?

Op PartnerPlatform van Bol staat duidelijk beschreven wat de NTD-procedure inhoudt. Daarin lezen we onder andere:

“Zodra wij een verzoek ontvangen via deze procedure, beoordelen wij of het verzoek voldoende en juiste informatie bevat. Indien dat het geval is, nemen wij passende maatregelen, waaronder het verwijderen van de betreffende content of het blokkeren van het aanbod.”

Wat Bol er niet expliciet bij vermeldt, maar wat uit onze analyse duidelijk naar voren komt: het indienen van een NTD leidt vrijwel automatisch tot een spiegeling van jouw eigen winkel. Deze controle is op zich logisch – Bol wil misbruik van de procedure voorkomen – maar de manier waarop het wordt toegepast heeft een afschrikkend effect.

Bol’s positie: druk, complex en onder toezicht van de ACM

Dat Bol het druk heeft, blijkt ook uit de verantwoording in het eigen beleid. De NTD-procedure is aangepast naar aanleiding van de Digital Services Act en onder toezicht van de ACM. Dit heeft geleid tot een formalistische invulling van de procedure, maar vooral ook tot striktere controles en een zichtbaar ontmoedigingsbeleid richting verkooppartners.

 

Hoewel Bol dit niet expliciet stelt, hebben wij – op basis van data en ervaring – alle reden om te vermoeden dat dit ontmoedigingsbeleid bewust wordt ingezet. Enerzijds om het volume van meldingen beheersbaar te houden, anderzijds om potentiële misbruikers van de procedure snel te identificeren.

 

Onze conclusie: wees uiterst zorgvuldig

De juridische kaders zijn helder. Een NTD-verzoek moet goed onderbouwd, specifiek en aantoonbaar zijn. Maar daar stopt het niet. In de huidige situatie moet je als merk of verkooppartner ook kunnen aantonen dat je eigen winkel volledig op orde is. Van content tot prijsstelling, van leverbetrouwbaarheid tot productcompliancy.

Daarom adviseren wij:

  1. Voer eerst een eigen winkelcontrole uit.

  2. Laat het verzoek door ons toetsen.

  3. Bedenk goed of het gewenste effect de mogelijke consequenties waard is.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Bij PlatformProfessionals werken we samen met gespecialiseerde advocaten, waaronder The Legal Group.
Daarnaast helpen wij je winkel te screenen op mogelijke zwakke plekken die bij een spiegelcontrole door Bol aan het licht kunnen komen.

In ons werk met verkooppartners zien we dagelijks de meest gemaakte fouten – van onduidelijke content tot het verkeerd gebruik van merkrechten. Zie ook ons eerdere bulletin: “De meest gemaakte fouten op Bol.com”.

Wat kun je doen?

NTD-verzoeken zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen ongewenste listings, grijze import en namaakproducten.

Maar zoals met elk krachtig wapen, moet je weten wanneer en hoe je het inzet. Anders ben je als eerste zelf het doelwit.

 

Wil je sparren over wat deze wijziging voor jouw verkoop betekent?
Neem dan contact met ons op via partner@platformprofessionals.nl of bel 0182-796128.

PlatformProfessionals – Scan je verkoopaccount - Voorkom Cases en Beleidsproblemen
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.